بهداشت آب
نقش آب در انتقال بيماريها
1 ـ بيماريهايي كه در اثر افزايش يا كمبود املاح محلول، موجود در آب آشاميدني بروز ميكند
2 ـ بيماريهايي كه آب وسيله انتقال آنها است
3 ـ بيماريهايي كه آب، محيط پرورش ميزبان يا عامل سببي آنها است
4 ـ بيماريهايي كه آب به صورت غيرمستقيم در انتشار آنها نقش دارد.
1-1- نقش افزايش املاح محلول در انتقال بيماريها
1-1-1- مِتهِموگلوبينمي (Blue babies) Methemoglobinemia
اين بيماري در اثر افزايش نيترات به ميزان 45 ميليگرم بر ليتر ايجاد ميگردد.
|
1-1-2- فلوئوروزيس دندانها Dental Fluorosis :
افزايش ميزان فلوئور بيش از 2 تا 3 ميليگرم بر ليتر در آب آشاميدني.
1-2-3- سرطانزايي
- افزايش هيدروكربورهاي حلقوي در غلظت بيش از 2/0 ميكروگرم بر ليتر در آب آشاميدني
- افزايش احتمال بروز سرطان در مصرف آبهاي آلوده بيش از 05/0 ميليگرم بر ليتر ارسنيك
- افزايش احتمال بروز سرطان در مصرف آبهاي آلوده به تركيبات نيتروزامين.
1-2- نقش كاهش املاح محلول با انتقال بيماريها
1-2-1- كمبود يد كمتر از يك ميليگرم بر ليتر مشروط بر عدم تامين يد مورد نياز از ساير منابع غذايي
1-2-2- پوسيدگي دندان، كمبود فلوئور كمتر از 5/0 ميليگرم بر ليتر باعث افزايش پوسيدگي دندان
1-2-3- بيماريهاي قلبي ـ عروقي، مصرف آبهاي سبك (كمتر از 100 تا 150 ميليگرم بر ليتر) باعث گسترش بيماريهاي قلبي، عروقي ميگردد.
2- بيماريهايي كه آب
وسيله انتقال بيماري است
2-1- ويبريو كلرا، عامل وبا Vibrio Cholerae
2-2- سالمونلا تيفي، عامل تب روده Typhoid Fever
2-3- شيگلا، عامل شيگلوز Shigellosis
2-4- فرانسيسلا تولارنسيس، عامل تولارمي Francisella Tularensis
2-5- مايكوباكتريوم توبركولوزيس، عامل سِل Tuberculosis
2-6- لپتوسپيرا، عامل لپتوسپيروز Leptospirosis
2-7- آنتاموبا هيستوليتيكا، عامل آميبياز Entamoeba histolytica
2-1- Vibrio Cholerae
باكتري است متحرك، هوازي بيهوازي اختياري، گرم منفي، بدون اسپور، بدون كپسول، در دماي 22-40 درجه سانتيگراد رشد ميكند.
· در البسه مرطوب و آلوده 1-3 روز
· در سبزيجات و ميوه هاي تازه 4-7 روز
· در مخازن نگهداري آب 6 تا 9 هفته
· در آب دريا تا 4 روز
· در آبهاي سطحي تا 13روز
روش كنترل
· كلرزني 2 تا 3 ppm براي مدت 10 دقيقه.
· شستشوي توالتها با گندزدا
· حوضچه ته نشيني
· استفاده از صافي شني كند
2-2- Typhoid Fever
عامل بيماري سالمونلا تيفي، باسيل متحرك، بدون اسپور، هوازي بيهوازي اختياري، جايگريني در روده، ورود به غدد لنفاوي، جريان خون، بروز تب شديد.
· در آبهاي گل آلوده تا يكسال
· در مخازن نگهداري تا 6 ماه
· در يخ تا 3 ماه
· كره، خامه، پنير تا چند هفته
آلودگي از طريق آب آلوده، غذاي آلوده، حشرات
روش كنترل
· گندزدايي با كلر
· بهداشت فردي
· كارت معاينه بهداشتي (ناقلين سالم)
· كنترل حشرات
· كنترل مخازن آب
· رعايت فاصله در محل توالتها
2-3- Shigellosis
از دسته آنتروباكترياسه ميباشد، بدون تاژك و بيحركت، بدون كپسول و اسپور، ميله اي شكل.
داراي 4 گونه اصلي:
S . Sonnei
S . Dysenteriae
S . Flexneri
S . Boydii
علائم: ايجاد اسهال همراه بلغم و خون
در آبهاي تميز تا يكماه و در آب دريا تا 15 روز زنده ميماند.
روشهاي كنترل
· آموزش بهداشت فردي
· كنترل افرادي كه با موادغذايي سروكار دارند
· كنترل حشرات نظير مگس
· بهداشت موادغذايي (مخصوص مواد لبني)
· رعايت فاصله در چاههاي توالت با مخازن و چاههاي آب
ـ كنترل عوامل ميكروبي حداقل 11 متر در خلاف جهت حركت آبهاي زيرزميني
ـ كنترل عوامل شيميايي حداقل 45 متر در خلاف جهت حركت آبهاي زيرزميني
ـ كلرزني آب مصرفي و كنترل مخازن نگهداري
2-4- Francisella Tularensis
باسيل غيرمتحرك، گرم منفي، مطلقاٌ هوازي، عامل بيماري مشترك انسان و حيوان، مخزن، اكثراٌ حيوانات وحشي، حيوانات اهلي
عامل انتقال:
· تماس با آب، گل و لجن آغشته به مدفوع حيوانات آلوده.
· تماس زخمهاي پوستي با محيط آلوده.
· حشرات نيش زننده.
· مصرف گوشت آلوده شكار.
· عامل بيماري در آبهاي سرد تا 23 روز و در آبهاي يخزده تا 30 روز زنده ميماند.
· در اثر تماس زخم با محيط آلوده ايجاد تورم در محل زخم.
· در اثر تماس چشمها با آب آلوده ايجاد ورم ملتحمه چشم.
· در اثر مصرف خوردن گوشت آلوده شكار عوارض گوارشي.
نظرات شما عزیزان: